Dead Space

Dead Space 1.0.3

Beklemmend actiespel met spookachtig ruimtestation als decor

VOOR

  • Beklemmende sfeer
  • Prachtige geluidseffecten
  • Mooie graphics
  • Verschillende speelmodi
  • Besturing te configureren

TEGEN

  • Helemaal niets op aan te merken

Essentieel
10

Dead Space is een iPhone-versie van het gelijknamige spel voor pc en spelcomputers. Dit is echter een compleet nieuw scenario, dat zich afspeelt tussen deel 1 en 2 van de console-versies. Dead Space is volledig op maat gemaakt voor iPhone en iPod touch maar behoudt de beklemmende sfeer van het origineel.

Het verhaal in Dead Space is vrij beknopt: knul(?) in ruimtepak arriveert op ruimte-kolonie maar treft niemand aan. Via een communicatiesysteem krijgt de hoofdrolspeler -die zichzelf Vandal noemt- instructies. In vroege passages bevatten de opdrachten veelal termen als 'ren' of 'ontsnap' maar vechten is op zo'n onheilspellende plek natuurlijk onvermijdelijk. Gelukkig heeft onze held een flitsend pak en diverse powertools in 't verschiet. Zo vind je een soort spijkerschieter en later zelfs een mooie flexzaag.

De besturing van Dead Space lijkt op die van menige first-person shooter, hoewel dit een ander perspectief betreft. Bewegen doe je met je linkerduim, rondkijken met je rechter. Je bekijkt de protagonist van achteren en hier steekt een origineel element de kop op: gezondheid en het aantal kogels staan op het lijf geschreven. Streepjes op de ruggengraat staan voor fysieke toestand en een nummer op je gun toont het aantal beschikbare schoten. Twee keer tikken op de rug doet onze held 180 graden draaien.

Na luttele uitleg over je ruimtepak (wat herinnert aan té korte instructies bij een nieuwe oven) sta je moederloos alleen in een gang. Wat begint is een helse tocht door slecht verlichte tunnels, geplaveid met de overblijfselen van onfortuinlijke ex-kolonisten. Of het karma is weten we niet, maar al snel is duidelijk dat de voormalige ruimteburgers al een tijdje de energierekening niet hebben betaald. Het donkere station is ook nog eens in slechte conditie en overvallen door 'Necromorphs', wat bijdraagt aan de sfeer.

Hoewel je de eerste niveaus van Dead Space doorwandelt als een kind op de kermis, slaat de angst toe wanneer het licht uitgaat. Het ruimtestation kraakt als een piratenschip op een woeste zee en in elke hoek schuilt gevaar. Snel handelen is noodzaak in benauwde ruimtes, waardoor we een klein puntje van kritiek uiten op de ietwat trage besturing in Dead Space. Het stroeve ruimtepak is echter aan te passen en de sfeer in Dead Space blijft ongeëvenaard: dit spel is angstvallig bevredigend.

Meeste downloads Actiespellen voor iphone

Meer
Dead Space

Download

Dead Space 1.0.3

Beoordelingen about Dead Space